Fotosenteze Etki Eden Faktörler Nelerdir
Fotosentez Denklemi |
Fotosentez oluşması için Karbondioksit, Su, güneş ışığı olmalıdır. Fotosentez sonucu besin ve oksijen üretilir. Fotosentez canlıda ağırlık artışına neden olur.
Fotosentezin oluşmasında neler etkilidir
1. Havadaki karbondioksit oranı
Havadaki karbondioksit miktarındaki artış fotosentez hızını artırmaktadır. Belirli bir seviyeden sonra karbondioksit miktarının artması fotosentezin hızı artırmaz, sabit kalır.
2. Bitkinin aldığı su miktarı
Fotosentezin oluşabilmesi için suya ihtiyaç vardır. Köklerden alınan suyun azalması fotosentezi yavaşlatmaktadır.
3. Bitkinin yaprak sayısı ve genişliği
Bitkinin yaprak sayısının fazla olması ve yapraklarının geniş olması kloroplast miktarını artıracağı için fotosentez hızı artmamasına rağmen üretilen fotosentez ürünü fazla olacaktır.
4. Hücredeki kloroplast sayısı
Fotosentez kloroplast içinde bulunan klorofillerde gerçekleşir. Bitkinin koyu yeşil kısımlarında kloroplast sayısı, açık yeşil renkte olan yerlere göre daha fazladır.
5. Ortam sıcaklığı
Ortam sıcaklığı 30 ºC olduğunda fotosentez hızı en fazla olacaktır. Sıcaklığın artması ve azalması fotosentez hızını azaltır.
6. Işık şiddeti
Fotosentezin gerçekleşmesi için kaliteli ışık gerekmektedir. Güneş ışığı ya da yapay ışık olması farketmemektedir. Işık şiddeti arttıkça fotosentez hızı da artar. Işık şiddetinin belirli bir seviyeden sonra artması fotosentezi artırmamaktadır.
7. Işığın dalga boyu (Işığın rengi)
Fotosentez kırmızı ve mor renkli ışıkta hızlı olmaktadır. Işık yeşil renkte olduğunda ise en yavaş gerçekleşmektedir. Bitkiler beyaz ışık içinde yeşil renk hariç diğerlerini absorbe eder (soğurur). Bu nedenle bitkiler yeşil rengi yansıttığı için yeşil olarak görünür. Bitkiler yeşil rengi sevmezler.