Soğan Zarı İncelemesi
Soğan Zarı Hücreleri |
Teorik bilgi
Canlıların canlılık özelliği gösteren yapı birimine Hücre denir. Hücre ilk kez 1665 yılında İngiliz bilim adamı Robert Hook tarafından keşfedilmiştir. Bu deneyde incelenmesi en kolay hücre olan, soğan zarı incelenecektir. Hücre üç temel kısımdan oluşur.
I. Hücre zarı II. Sitoplazma III. Çekirdek
Hücrenin temel kısımları mikroskop yardımıyla incelenecektir.
Gerekli malzemeler:
1. Mikroskop
2. Lam ve lamel
3. Bıçak
4. Kuru soğan
5. Damlalık
6. Metilen mavisi ve Lügol(iyot) çözeltisi
7.Pens
Soğan zarının incelenmesi
Bıçakla kuru soğanı bölünüz. Soğanın yaprakları arasında bulunan ince zarı, pens yardımıyla ayırınız. Bu zarı lamın üzerine yerleştiriniz. Damlalıkla soğan zarının üzerine bir damla su damlatınız. Lamelle, lama 45 derece açı yapacak şekilde yavaşça ve hava almayacak şekilde kapatınız. Örnek mikroskopta incelemeye hazırdır.40x ve 100x büyütme ile hücreler en iyi şekilde görülebilir. Fakat hücrenin kısımlarını görebilmek için su yerine metilen mavisi veya lügol çözeltisi kullanmak gerekir. Lügol(iyot) çözeltisi ile hücre çekirdeği, metilen mavisi ile hem çekirdek hem de sitoplazmadaki organeller görülebilir.
Sonuç
Bu deneyde mikroskop altında soğan zarı hücresini ve hücrenin temel kısımlarını görmüş olduk.