Sabun Kirleri Nasıl Temizler |
Sabun kirleri nasıl temizler
Temizlenme vücudumuzdaki veya giysiler üzerindeki kirlerin uzaklaştırılması olaydır. Kir ise çok ince bir yağ tabakasıdır. Bu yağ tabakası uzaklaştırıldığında kirler de uzaklaşmış olur. Yağın yapısı ile suyun yapısı birbirine benzememektedir. (Yağ ve su birbirine karışmamaktadır) Bu nedenle su, kiri (yağı) çıkaramaz. Sabun burada işe yaramaktadır. Sabunun yapısı hem su ile, hem de yağ ile bağ kurabilen bir özelliğe sahiptir. Bu sayede kir tabakası su ve sabun aracılığı ile uzaklaştırılarak temizlenme sağlanmış olur.
Bu olayı daha ayrıntılı anlatacak olursak
Sabunun polar ve apolar bir yapısı vardır. Uzun apolar karbon zinciri ve sodyum iyonunun bulunduğu polar baş kısmı bulunur. Su polar yapıda, kir ise apolar yapıdadır. Sabun su ile kirin ortak özelliğini taşıdığı için ikisiyle de bağ kurabilmektedir. Suya karışan kirler yıkama ile beraber uzaklaşmış olur.
Kirli bir yüzey sıcak suda temizlemek daha kolaydır. Çünkü yağlar sıcak suda yumuşar ya da erir, bu da onların, sabun molekülünün hidrofobik ucuna daha kolay bağlanmasını sağlar. Bu sayede yüzeyden kolaylıkla uzaklaşır.
Sert sularda bulunan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonları sabunun köpürmesini engeller. Bu iyonlar sabunla birleşerek sabunun köpürmesini engeller, Kirin çıkması için daha fazla sabun kullanmak gerekmektedir. Yumuşak sularda ise sabun daha fazla köpürür.
Not: Sabunların kirleri çözmesi fiziksel bir değişikliktir. Ancak deterjanların içerisinde aktif enzim içerenler kimyasal değişim gerçekleştirir.