Karbonhidratlar Nasıl Sindirilir

Karbonhidratların özellikleri

Karbonhidratlar birinci olarak enerji verici besindir. Sindirilmesi protein ve yağlara göre daha kolaydır. Verdiği enerji ise yağlardan daha azdır. Vücutta enerji ihtiyacını ilk olarak karbonhidratlardan karşılarız.

Karbonhidratlar tatlı(Şekerli) gıdalarda, tahıl ürünlerinde (buğday, pirinç, mısır) patateste çokça bulunur. Yapıtaşı glikozdur, insan ve hayvanlarda glikojen olarak depo edilir. Bitkilerde ise nişasta olarak depolanır. DNA ve ATP’nin yapısında karbonhidratlar bulunur.

Karbonhidratların sindirimi

İnsanlarda karbonhidratların sindirimi ağızda başlar, ince bağırsakta biter.

Nişasta ağızda tükürük içerisinde bulunan amilaz(pityalin) enzimi sayesinde parçalanır.

Karbonhidratlar yutak, yemek borusu ve midede sindirime uğramaz.

İnce bağırsakta pankreas özsuyu içerisinde bulunan amilaz enzimi ile karbonhidratlar daha küçük parçalara kadar ayrılır.

Not: Ortaokul seviyesine göre anlatılmıştır.

Yorum yapın