Down Sendromu Kalıtsal Hastalık mıdır

Down sendromu insanlarda normalde olması gereken 46 kromozom yerine, 47 kromozomun bulunmasından kaynaklanmaktadır. Down sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Tedavisi yoktur. Hamilelik sırasında oluşan bir gelişim bozukluğudur. Down sendromu, bireylerde hafif ve orta seviye zihinsel ve bedensel gelişim eksikliğine neden olur.

Down sendromu kalıtsal mıdır

Down sendromu kalıtsal değildir. Bir hastalığın kalıtsal olabilmesi için nesilden nesile aktarılması gerekmektedir. Down sendromlu bireylerin çocuğunda bu özelliğin aktarılası gerekmektedir. Çoğunlukla down sendromlu bireylerin çocukları da olmamaktadır.

Bir anne babanın ilk çocukları down sendromlu olmasından dolayı ikinci çocukları down sendromlu olmayabilir. Down sendromlu doğma olasılığı 1/800 ( 800 kişide 1 görülür.) Kalıtsal bir hastalık olsa idi bu olasılığın ikinci çocukta daha fazla olması gerekirdi.

Down sendromunun oluşumu ile ilgili olarak 40 yaş üzeri hamile kalan bayanlarda fazla görülmesi olasılığının artması bildirilmiştir. Yaş faktörü de çevresel bir faktördür.

Önemli MEB 8. sınıf Fen ve Teknoloji kitabında down sendromu kalıtsal bir hastalık olarak yazılmıştır. TEOG sınavı ve diğer sınavlarda sorulara cevap verilirken kalıtsal bir hastalık olarak değerlendirilmelidir.
Kaynak: Meb 8.sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı (2012) sayfa 33

Down sendromu mutasyon sonucu oluşan bir kalıtsal hastalıktır.

Meb 8.sınıf kazanımlarının sınırlılıklar kısmında

2. Kalıtım ile ilgili olarak öğrenciler,
Sınırlılıklar
Sınırlılıklar Kalıtsal hastalıklara örnek olarak hemofili, orak hücreli anemi, renk körlüğü, Down sendromu vb. verilir

Asıl doğrusu down sendromu kalıtsal değil, genetik bir hastalıktır olmalıdır.
Kaynak: tr.wikipedia.org

Down sendromu bir hastalık mıdır?

Down sendromu bir hastalık değildir.

Kaynak: ulusaldown.com

Yorum yapın