Biyoetanol Nedir
Dünyadaki enerji kaynakları hızla yok olmaktadır. Özellikle teknolojinin artması, enerjiye olan ihtiyacı sürekli körüklemekte, bu durum ise insanları yenilenebilir enerji kaynaklarını bulmaya ve üretmeye yönlendirmektedir.
Son yıllarda ham petrol ve benzin gibi enerji kaynaklarında meydana gelen azalma ve fiyatlarındaki artış, enerjiye bağımlı hale gelen yaşamları tedirgin etmektedir. Bunun bir sonucu olarak tarımsal enerji kaynakları, alternatif olarak düşünülmeye başlanmıştır.
Bu çerçevede araçlarda yakıt olarak bitkisel kaynaklı alkol ya da bitkisel yağ kaynaklı biyodizel alternatif enerji kaynağı olarak ön plana çıkmıştır.
Biyoetanolün Karbondioksit Döngüsü |
Biyoetanol nedir?
Alternatif enerji kaynaklarının başında yer alan biyoetanol, mısır, şeker pancarı, melas gibi tarım ürünlerinden ya da selüloz içeren ham maddelerden çeşitli kimyasal işlemler sonucu üretilen, etil alkolün belirli miktarlarda akaryakıtlara karıştırılmasıyla elde edilen bir yakıt türüdür.
Biyoetanol Özellikleri nelerdir?
Biyoetanol berrak, renksiz ve karakteristik bir kokuya sahip bir sıvıdır. Yüksek oktanlı bir yakıttır (113) olup kaynama noktası 78,5°C, donma noktası -114,1°C dir. Biyoetanol 20 °C de 0,789 gr/ml yoğunluğa sahiptir.
Biyoetanolün Benzin ile karıştırılmasının Avantajları nedir?
Biyoetanol, yakıtlarda oktan arttırıcı olarak kullanılan ve kansorejen etki gösteren benzen ve MTEB gibi maddelere göre çevrecidir.
Eklendiği yakıtta oktan derecesini arttırarak motor performansını yükseltir.
Biyoetanol donmayı engeller, motorun daha serin ve enjektörlerin daha temiz kalmasını sağlar.
Kaynak: www.eie.gov.tr