Başarısız öğrenci için alınabilecek tedbir

Ortaokulda Başarısız Öğrenci İçin Alınacak Tedbirler

Öğrencilerin başarılı olmalarında aile, öğretmen ve öğrencinin kendisine çokça görevler düşmektedir. Aile buradaki en önemli etmendir. Bir öğrenciyi boş bıraksak çok azı kendi kendine “Bugün ödevim var, konuları tekrar etmem gerek, şu kadar test çözmem gerek.” der. Öğrencilerin kendi kendini
kontrol etmesi veya bir plan dahilinde çalışması çok zordur. Bu konuda ailelerin öğrencilerine destek olmaları ve yol göstermesi gerekmektedir. Bu görevi okuldan beklemek hata olur. Çünkü öğretmen ödevini yapmayan veya yazılıdan zayıf alan bir öğrenciye en fazla dersine iyi çalış, planlı ol der. Her öğrenci ile çok ayrıntılı olarak ilgilenmesinin imkanı yoktur. Çoğu öğrenci velileri öğretmene şikayette bulunur. Benim çocuğum ders çalışıyor, yaramazlık yapıyor gibi. Ancak öğretmenin elindeki imkanlar da kısıtlıdır. Özellikle ortaokul öğrencisini, öğretmenin izlemesi çok zordur. Her öğretmenin yüzlerce öğrencisinin olabilmesi bu ilgiyi azaltmaktadır. Sonuç olarak veli çocuğunu takip etmekle sorumludur.



Ortaokulda sınıf geçme puanı nedir

Birinci dönem karnesine zayıf not düşen öğrencinin ikinci dönem başarısını artırmak ve sınıftan geçmesini sağlamak amacıyla bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. İlköğretim kurumları yönetmeliğinde öğrencinin başarı durumu için şöyle demektedir.

MADDE 21 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokulunda dönem puanı, yıl sonu puanı ve yıl sonu başarı puanı 100 tam puan üzerinden belirlenir. Yüzlük puan sisteminde 0-44,99 puanlar başarısız, 45,00 ve üzeri puanlar başarılı olarak değerlendirilir.

Ortaokulda sınıf geçme puanı 100 puan üzerinden 45’tir. Yönetmelikte de yazdığı üzere öğrencinin her iki dönem puanlarının ortalamasının 45 den aşağı olmaması gerekir. Birinci dönem karnesinde 30 puan alan öğrencinin dersten geçebilmesi için ikinci dönem 60 puan alması gerekmektedir. 

Not: Daha önceki senelerdeki 1. dönem karnesine zayıf not alan öğrenci için tedbir almaya gerek kalmamıştır. Ancak öğretmen ve öğrencilerin şu noktaya dikkat etmesi gerekmektedir. 1. dönem karnesinde 10 puandan notu 1  olan öğrenci, ikinci dönem 45 puanla 2 düşürdüğü zaman yıl sonu notu 2 olarak geçmekteydi. Şimdi ise not ortadan kalktığı için böyle bir hesap yapılmayacak. Her iki dönemin puan ortalaması 45 ve üzeri olması gerekecek. Bu da öğrencilerin geçmesi için daha fazla gayret göstermesi gerektiği anlamına geliyor.

Velilerimize Öğrenci  Takibinde Bazı İpuçları

1. Çocuğum git ders çalış, ödevini yap demeyiniz. Bugün okulda ne öğrendin bir tekrar edelim, ödevlerin neler beraberce yapmaya çalışalım deyiniz.

2. Ödevleri siz yapmayınız. Ödevleri kendisinin yapmasını sağlayınız, çocuğunuza yol gösterici olunuz. Zorlandığı noktalarda yardım ediniz.

3. Evde zamanı verimli değerlendiriniz, diğer işlerinizi yapmak için de yine bolca zaman kalacaktır. Ödev araştırması yapıyorum bahanesi ile bilgisayarın başına oturan bir öğrenci, bazen oyuna dalarak ödevi unutabilmektedir. Öncelikleri daima belirleme yoluna gidiniz.

4. Ev ortamının ders çalışmaya uygun olmasına gayret gösteriniz. Dağınık, soğuk veya aşırı sıcak bir odanın ders çalışma için uygun değildir. Televizyon, bilgisayar, cep telefonu sizi ders çalışmaktan uzaklaştırabileceğini unutmayın. Çalışma odasında bunların bulunmamasına özen gösterin.

5. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Unutmayın ki her insanın bir kapasitesi vardır. Kıyaslama yaparak sadece çocuğunuzun öz güvenini zedelersiniz.

6. Ders çalışma, test çözmek her şey değildir. Evin dışında cıvıl cıvıl bir hayat var. Çocuğunuza sportif ve sosyal faaliyetler için zaman tanıyın. Planlı çalıştıktan sonra spor için de zaman kalacaktır. 

7. Okul çantası, kalem, silgi, defter, kitap gibi okul eşyalarını düzenli kullanmasını sağlayın. Öğrencilerin başarısızlığının çoğunda bu tertip ve düzeni sağlayamaması önemli rol oynar. Bazı çocuklar ödev yazar fakat yazdığı kağıdı kaybeder, yazılı tarihini unutur, proje ödevini hatırlamaz, defterinin yaprağını yırtar, defteri karma karışıktır, kitabını kaplamaz … bu gibi ufak tefek şeyler aslında çok önemlidir.

8. Öğrencinizin önüne çok fazla kaynak kitap yığmayın. Bazı veliler öğrencilerine fayda sağlaması amacı ile kitapçıda ne kadar kaynak varsa toplayıp gelmektedir. Bu kadar kaynağı bir arada gören öğrencinin gözü korkmaktadır. Tavsiyem öğrenci çözdükçe ve bitirdikçe kaynak alın. Yoksa sene sonu geldiğinde çoğu çözülmeden ya da yarım yanlış çözülerek çöpe gitmektedir.

9. Zaman zaman sizin gözetiminizde  test veya deneme çözdürün. Beraberce cevap anahtarından kontrol edin, nerelerde hata yaptı ise o konuları tekrar etmesini sağlayın.

10. Her öğrencinin yeteri kadar ilgilenildiğinde kat edeceği yol vardır. Bu ilgiyi siz asla çocuğunuzdan esirgemeyin.

11. Okulda yapılan veli toplantılarını asla kaçırmayın. Öğrencinizin dersine giren öğretmenle mutlaka görüşün. Öğrencinizin fotoğrafını veya cep telefonundaki resmini göstererek öğretmene yardımcı olun. Ders öğretmeninin söyledikleri eksikleri not edin.

12. Geriye dönük konu tekrarları yapmanız faydalı olacaktır. Tekrar edilmeyen her bilgi unutulur, belirli aralıklarla tekrarı mutlaka yaptırın.

Sonuçta kaybedilen zamanın telafisi olmuyor.

Yorum yapın