Suyun çeşitli halleri nelerdir

Suyun çeşitli halleri nelerdir

Yeryüzünde su kaynakları okyanuslar, denizler, göller ve yer altı sularıdır. Dünya’daki su hareket eder, biçim değiştirir, bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılır, fakat yok olmaz ve buna su döngüsü denir.

Yeryüzündeki suyun Güneş’in etkisi ile buharlaşarak gökyüzünde bulutu oluşturası ile suyun döngüsü başlar. Bulut kış günlerinde kar, yazın ise yağmur olarak yağar. Kışın yerde oluşan buz, sıcaklar arttığında erir ve su olur. Bazen sabahları nemli havadaki su buharı, küçük su damlalarına dönüşür ve sis meydana gelir. Yağmur, kar, buz, sis ve bulut sudan oluşur.

Bulut: Yeryüzündeki su, Güneş’in etkisiyle buharlaşır. Gökyüzüne yükselen su buharı soğuk hava tabakasına rastlayınca küçük su damlacıklarına dönüşür. Su damlacıkları bulutları oluşturur.

Yağmur: Bulutlar soğuk hava karşılaştığında içinde bulunan küçük su tanecikleri birleşerek su damlalarını oluşturur. Gittikçe su damlaları büyür, ağırlaşır ve yağmur olarak yeryüzüne iner.

Kar: Bulutlar çok soğuk hava karşılaştığında içinde bulunan küçük su tanecikleri donarak buz kristallerine dönüşür. Bu buz kristalleri diğer su damlacıklarıyla birleşerek büyür. Ağırlaşan buz kristali bulut tarafından tutulamaz ve kar olarak yeryüzüne iner.

Dolu: Bulutlarda bulunan su damlacıkları çok soğuk havalarda donar. Rüzgârın etkisiyle bulut içinde hareket ederek büyümeye ve ağırlaşmaya başlar. Dolu olarak yeryüzüne iner.

Sis: Nemli havadaki su buharı, yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıklarına dönüşür. Bu küçük su damlacıkları havada asılı kalarak sisi oluşturur.

Yorum yapın