Kaya Gazı Nedir

Kaya Gazı Nedir

Kaya gazı kuyusu

Enerji sektörünün en yeni gözdesi kaya gazı… Kaya gazının serüveni ilk defa Amerika’nın Teksas eyaletinde başladı. 1981 yılında yapılan ilk çalışmalardan bu yana kaya gazı arama çalışmaları için açılan kuyu sayısı neredeyse 15 bin adet. Peki, Türkiye’de de devrim yapması beklenen kaya gazı nedir? Nasıl çıkarılır?


Kısaca Kaya Gazı Nedir?

Kaya gazı, kayaların içerisinde sıkışıp kalmış doğal gazdır. Kaya gazı, petrol ve doğal gaz gibi kendiliğinden çıkamaz. Bugün kaya gazı hidrolik kırılma (Fracking) yöntemi ile çıkarılmaktadır.

Kaya Gazı Nedir?

Kaya gazı Shale’den elde ediliyor. Shale, bir kayadan çok bir tür özel kil topluluğu. Geçirgenliği ve gözenekliliği az. Bu kayaların gözeneklerinden elde edilen shale gazı, kerojen denilen organik maddeden oluşuyor. Bu madde petrol ve doğal gazında ham maddesidir.

Kaya gazı nasıl çıkarılır?

Kaya gazı hidrolik çatlatma ile çıkartılıyor. Bu yöntem çok aşamalı sondaj prensibi üzerine kuruludur. Sondajın başlaması ile gazın çıkarılması arasındaki süre 90 gündür. Çalışma önce dikey sondajla başlıyor. Bu işlemde su, kum ve kimyasallardan oluşan özel bir sıvı hazırlanıyor ve dikey biçimde yer altına basılıyor. Kum, çatlakları açık tutmak ve akışın devamını sağlamak için kullanılıyor. Ulaşılmak istenen derinlik ise 2-3 bin metre arasında.

Türkiye’de nerelerde kaya gazı bulunuyor?

MTA’nın verdiği bilgilere göre Türkiye’de Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında kaya gazı rezervleri bulunuyor. Dünyada kaya gazı üretiminde en büyük söz sahibi ülke Amerika’dır. Amerika’nın enerjide rotayı kaya gazına çevirmiş olması ve bu gazı özellikle Rusya gibi doğal gaz ihracatçısı ülkelerin mevcut pazarlarında satışa sunma ihtimali enerji alanında dengeleri değiştireceği düşünülüyor.

Dünya’da nerelerde kaya gazı bulunuyor?

Kaya gazı Dünya’da belirli bölgelerde olmayıp, bütün ülkelerde az veya çok vardır. Tahmini olarak kaya gazı rezervinin en fazla olduğu ülkelerin başında Çin bulunmaktadır. Norveç Polonya

Yorum yapın