Naftalin |
Bir maddenin katı halden doğrudan gaz hale geçmesine denir. Süblimleşmede sıvı hal görülmez. Kuru buz (katı karbondioksit), naftalin, iyot, arsenik, kamfor süblimleşen maddelere örnek verilebilir. Süblimleşme ısı alarak gerçekleşen bir olaydır.
Süblimleşen maddelerin tanecikleri arasındaki çekim kuvveti zayıftır. Bu nedenle katı halden doğrudan gaz hale geçer. Süblimleşeme olayında maddenin yapısı değişmediği için fiziksel bir değişmedir.
Süblimleşmede açık hava basıncı önemlidir. Hava basıncı azaltılarak süblimleşme hızı artırılır. Süblimleşme olayı kapalı kapların içerisinde bazı maddelerin saflaştırılması için kullanılır.
Tuvaletlerde kullandığımız koku gidericiler, giysilerimizin güvelenmemesi için kullandığımız naftalin süblimleşen maddelerdir. Naftalinin veya koku gidericilerin zamanla azaldığını ve etrafa koku yaydığını hissederiz fakat bu maddelerin sıvı halini görmeyiz. Bunun sebebi süblimleşme olayıdır.
Kar ve buzda çok azda olsa süblimleşmektedir. Kışın dışarı kuruması için asılan çamaşırlar donmuş olmalarına rağmen kuruması sağlanmaktadır.
Gaz haldeki maddenin doğrudan katı hale dönmesine kırağılaşma denir. Kırağılaşma süblimleşmenin tersidir. Özellikle kış aylarında arabaların camlarında buzlanma meydana gelir. Havadaki su buharının doğrudan buza dönüşmesi gerçekleşmektedir.
Maddenin Hal Değişimi |
Dolaşım Sistemi Çalışma Kağıdı 6.Sınıf Dolaşım Sistemi Çalışma Kağıdı PDF indir 6.2.3 Dolaşım Sistemi Çalışma…
5.Sınıf Ay’ın Yapısı ve Özellikleri Çalışma Kağıdı 5.Sınıf Ay’ın Yapısı ve Özellikleri Çalışma Kağıdı PDF indir…