Mantarların genel özellikleri kısaca maddeler halinde aşağıda verilmiştir.
Mantarların genel özellikleri nelerdir
- Mantarlar kendi besinini kendileri üretemez.
- Şapkalı mantarlar topraktan hif adı verilen yapılarla besin alarak beslenirler.
- Mantarlar bitki ve hayvan atıklarını ayrıştırarak toprağa karışmasını sağlar.
- Mantarlar kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımları bulunmaz.
- Mantarlar spor ile çoğalırlar. Tek hücreli mantarlarda tomurcuklanma görülür.
- Eşeyli ve eşeysiz üreme görülür.
- Şapkalı mantarlar besin olarak kullanılır. Protein değeri yüksektir.
- Mantarlar ilaç yapımında kullanılır.
- Küf mantarlarından antibiyotik (penisilin) üretilir.
- Şapkalı mantarların bir kısmı zehirlidir. Az miktarı bile öldürebilir.
- Mantarlar insanlarda bazı hastalıklara neden olur. Pamukçuk, saçkıran, cilt mantarı vb.
- Mantarların bir kısmı tek hücreli, bir kısmı çok hücrelidir.
- Ekmek, yoğurt, peynir, alkollü içecek mayalamada mantarlardan yararlanılır.
- Mantarlar mısır, buğday, asma gibi bitkilerde hastalıklara neden olur.
- Aktif hareket etmez, pasif hareket ederler. Bazı tek hücreli mantarlar kamçı ile aktif hareket eder.
Diğer konular