Şimdi basit bir elektroskop yapımını göreceğiz.
Elektroskop, bir cismin yüklü olup olmadığını anlamamıza yarayan alettir. Elektroskopa dokunan cisim yüklü ise elektroskopun yaprakları açık, yüksüz ise yaprakları kapalıdır. Tepesinde metal bir topuz bulunur. Buraya dokunan cisim üzerindeki yük iletken metal aracılığı ile yapraklara kadar gelir. Aynı yükle yüklenen yapraklar çok hafif oldukları için birbirini iterek açılır. Elektroskopun etrafı yalıtkan olan cam ve plastikle çevrilidir. Bu sayede elektrik yükü dışarı kaçmaz.
1. Plastik kapaklı cam kavanoz (Boş sarelle kabı vb.)
2. Alüminyum folyo
3. Büyükçe bir çivi
4. Bant
Plastik kapak çivinin geçebileceği büyüklükte dikkatlice delinir. Kapağa çivinin başı yukarda olacak şekilde yerleştirilir. Elektroskopun topuzunun büyük olması için çivinin başına alüminyum folyo sarılır. Çivinin uç kısmına ince uzun dikdörtgen şeklinde alüminyum folyodan iki tane kesilerek bantla yapıştırılır. Kapak kavanoza dikkatlice yerleştirilir.
Elektroskopun çalışıp çalışmadığını denemek için yünlü kumaş veya kazağımıza plastik tarak sıkıca 10-20 kez sürtülür. Tarağı elektroskopun topuzuna dokundurduğumuzda yapraklar açılıyorsa elektroskopumuzu başarılı bir şekilde tamamlamış oluruz.
Dolaşım Sistemi Çalışma Kağıdı 6.Sınıf Dolaşım Sistemi Çalışma Kağıdı PDF indir 6.2.3 Dolaşım Sistemi Çalışma…
5.Sınıf Ay’ın Yapısı ve Özellikleri Çalışma Kağıdı 5.Sınıf Ay’ın Yapısı ve Özellikleri Çalışma Kağıdı PDF indir…