5.Sınıf Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Çözümlü Sorular
5.Sınıf Fen Bilimleri Dersi “Maddenin Ayırt Edici Özellikleri ” Konusu Çözümlü Sorular Soru sayısı: 6
Soru 1: Aşağıdaki grafikte saf bir katı madde ısıtılmaktadır. Katı maddenin erime sıcaklığı kaç derecedir?
Katı maddenin zamanla beraber sıcaklığı artmaktadır. Sıcaklığın sabit kaldığı zaman aralığında hal değişimi gerçekleşmektedir. Bu nedenle 30 °C sıcaklıkta erime gerçekleşmiştir.
Soru 2:Şekildeki grafikte saf bir sıvı ısıtılarak sıcaklığı kaydedilmiştir. Sıvı maddenin kaynama sıcaklığı kaç derecedir?
Sıvı maddenin sıcaklığının sabit kaldığı sıcaklık kaynama noktasıdır. Sıcaklık 60 °C de sabit kaldığı için kaynama sıcaklığı 60 °C dir.
Soru 3:Aşağıdaki özelliklerden kaç tanesi saf maddeler için ayırt edici özelliklerdir?
Erime noktası
Hacim
Donma noktası
Kaynama noktası
Kütle
Saf maddeler için erime, donma ve kaynama noktaları ayırt edici bir özelliktir. Kütle ve hacim maddeler için ayırt edici özellik değildir. Kütle ve hacim maddelerin ortak özellikleridir.
Soru 4: Aşağıdaki tabloda A, B, C ve D maddeleri 50 °C de hangi halde bulunur?
Madde
Erime Noktası
Kaynama Noktası
A
-10
55
B
25
40
C
70
120
D
45
130
Maddenin sıcaklığı erime noktasının altında ise katı haldedir. Erime ve kaynama noktaları arasında ise sıvı haldedir. Kaynama sıcaklığının üzerinde ise gaz halinde olacaktır. A, B, C ve D maddelerinin 50 °C sıcaklıktaki halleri; A maddesi erime ve kaynama noktaları arasındadır, sıvı halde bulunur. B maddesi kaynama noktasının üstünde olduğu için gaz haldedir. C maddesi erime noktası altında olduğu için katı haldedir. D maddesi erime ve kaynama noktaları arasında olduğu için sıvı haldedir.
Soru 5: Alkolün kaynama sıcaklığı 78 °C dir. İçerisinde alkol bulunan bir termometre ile suyun kaynama sıcaklığı ölçülebilir mi?
Suyun kaynama sıcaklığı 100 °C dir. Termometre içerisindeki alkolün kaynama sıcaklığı daha düşük olduğu için alkol kaynayarak termometreyi patlatacaktır. Bu nedenle alkolden yapılmış termometreler, alkolün kaynama sıcaklığından fazla sıcaklıkları ölçemez.
Soru 6: 100 gram X maddesi alınarak ısıtıldığında erime noktası -10 °C , kaynama noktası 80 °C olarak ölçülüyor. Bu maddeden 200 gram alınarak ısıtıldığında erime ve kaynama sıcaklıkları ne olur?
Erime ve kaynama noktaları sabittir, maddenin miktarına göre değişmez bu nedenle 200 gram X maddesinin de erime noktası -10°C , kaynama noktası 80°C olacaktır.